Dine sju ømmeste punkt

Postet av Syklistenes Landsforening den 6. Mai 2015

Du kan gjøre noe med dine sju ømmeste punkt.

Ømme punkt - lite
Foto: Fredrik Pettersen

Hode, nakke, skuldre, hender, rygg, knær og ankler er dine ømmeste punkt som syklist. Du har ni valg for å unngå dem.

Plager med vondt i nakke, hode, skuldre og hender skyldes som oftest at styret sitter for lavt og for langt fram. Når du må bøye hodet bakover for å se framover, kan føre til smerter i hodet, nakke og skuldre. Sterkt trykk på håndflatene kan føre til følelsesløse eller numne fingre. Sykling kan bety en strekk på ryggen og gi en belastning som kan være smertefull.
Årsaken til belastningen på overkroppen og ryggen er som oftest sittestillingen. Mange kropper tåler ikke så godt den framoverlente syklingen som er Norges «varemerke» innen sykkel. Den totale belastningen kan bli for stor.

Stilling gir smerter

Får kroppen en for lang vei fram til styret, får du en strekk og belastning som kan være smertefull i lengden. For å unngå dette er det viktig å ikke sitte for høyt. Prøv derfor å sette setet lavere.
Kortere pedalarmer kan også være med å redusere bevegelsesutslagene i ryggen og dermed fjerne eller minske smertene. Glem det runde tråkket og opptrekksfasen fordi belastningen blir større når du trekker pedalen oppover. (Dette gjelder ved klikkpedaler.)

Knær betyr trøbbel

Mange som sykler får vondt i knærne. Særlig gjelder dette på våren, etter at sykkelen er tatt fram etter vinteren. Husk å tråkke på et lavt gir, slik at belastningen på kneleddet ikke blir for stort den første tiden. Og jo mer du bøyer kneet og vinkelen, desto større blir belastningen. Sett derfor setet så høyt som mulig uten at du vagger fra side til side når du tråkker. Vinkelen på kneet i tråkket kan gi skadet. Knevinkelen skal være rett framover, og bredeste del av foten skal være i linje med pedalaksen.
Har du problemer med anklene eller leggene, kan du flytte foten lenger framover på pedalen når du tråkker, for å få mindre pendling med foten.En fin trøst er at sykling ofte er den beste treningen for å styrke muskulaturen rundt knærne og dermed på sikt kan redusere smertene.

Sykkelen som smertekilde

Løsningen på mange av problemene kan være å skifte ut sykkelen og skaffe en som sikrer en mer oppreist stilling hvor du slipper å bøye nakken bakover og få tung vekt på hendene.
Billigere er det å få tak i et nytt kortere og brattere styrefremspring. Det finnes mange regulerbare, hvor du kan finne en god posisjon. Et litt mer drastisk tiltak er å kjøpe en ny gaffel. Toppen av gaffelen, kronrøret, som går gjennom styrerøret er ikke kappet fra butikken. Da kan du legge på mange mellomringer før du setter på styrefremspringet. Resultatet blir en mye mer oppreist sittestilling.
Sjekk også vinkelen på styret. Enkle grep kan gi deg en mer oppreist sittestilling.

Vår gir også håp

For mange starter sykkelsesongen om våren. Etter måneder uten å sykle vil en del oppleve enkelte plager den første tiden på sykkel. Det meste av vårens ubehag og smerter vil gå over i løpet av kort tid etter man har tilvent seg sykkelen og trent seg opp igjen.

Ni valg for å unngå vondtene

Tre valg for styret

1. Juster eller skift ut styret
2. Sett på handlebars
3. Sett inn et justerbart styrestem

Tre valg for sykkelen foran

1.Nytt styrefremspring
2. Kjøp ny gaffel
3. Sett inn mellomringer mellom gaffel og styrefremspring.

Tre valg for setet/tråkket

1.Juster setehøyden
2. Kjøp kortere pedalarmer
3. Ved klikkpedaler: Glem det runde tråkket

Av Svein Fagervold
Publisert i medlemsbladet Syklistene 1/2015.

Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.

Siste fra Syklistenes Landsforening

Sykkelvettreglene

Sykkelvettreglene

27.05.2015